Wat hoop je te bereiken met je project en wat kan het veld met dit onderzoek? (eventueel: een leuk feitje/ weetje over je project?)
Professionals werkzaam in het forensisch jeugdveld werken veelal onder hoge werkdruk met een risicovolle doelgroep. Zij dienen een breed palet aan kennis en vaardigheden te bezitten om risico’s over een breed spectrum te kunnen signaleren. Allerlei vormen van afwijkend of risicovol gedrag dienen zij te kunnen signaleren. Het is van belang dat professionals in de forensische jeugdzorg ook bekwaam zijn in het herkennen van signalen van radicalisering of extremisme, omdat het veelal om precaire casuïstiek gaat waarbij mogelijk sprake is van veiligheidsrisico’s.
We adviseren in organisaties aandacht te besteden aan kennisuitwisseling over radicalisering en extremisme, bijvoorbeeld door trainingen, netwerkbijeenkomsten of intervisie. Deze momenten bieden, zoals bij andere complexe thema’s, professionals de ruimte om bewust bekwaam te worden. Aspecten zoals eigen referentiekaders, tegenstelde normen en waarden en attitudes t.a.v. radicalisering horen hier vanzelfsprekend bij. Die kennisuitwisseling helpt ook de organisatie om goed de eigen mogelijkheden te bepalen en expertise in te schakelen waar dat nodig is. Bijvoorbeeld van een adviseur of aandachtsfunctionaris binnen hun organisatie, van het LSE of Platform JEP. We hopen met dit onderzoek professionals praktische en toepasbare aanbevelingen te hebben gegeven in het herkennen van- en in de omgang met jongeren die (mogelijk) radicaliseren.
Wilt u meer informatie, advies of heeft u vragen over radicalisering of extremisme?
Neem gerust contact met ons op via de website www.hetlse.nl of via 088-20 80 080.