Vanuit dit oogpunt heeft Intermetzo (nu Pluryn) de gedragsinterventie Brains4Use ontwikkeld voor jongeren in justitiële jeugdinrichtingen (JJI’s) of andere residentiële instellingen. Het hoofddoel van Brains4Use is “het verminderen van de kans op delict- en risicovol gedrag door middel van het terugdringen van drugs- en alcoholgebruik bij jongeren. Dit doel wordt behaald middels het motiveren van de jongere en hem inzicht geven in het probleem alsmede het creëren van een positief sociaal netwerk en vrijetijdsbesteding” (Van den Berg, Van Domburgh & Hoekstra, 2015, p.1). Brains4Use bestaat uit twaalf wekelijkse gesprekken tussen de jongere en de Brains4Use consulent. Sinds 2009 werken alle JJI’s en tien jeugdhulpinstellingen met behulp van Brains4Use aan het terugdringen van problematisch middelengebruik. Met name door specifieke aandacht voor de relatie tussen het middelengebruik en delict- en risicovol gedrag heeft Brains4Use meerwaarde ten opzichte van interventies die beschikbaar zijn binnen de reguliere verslavingszorg. Hierdoor is er veel draagvlak voor de interventie bij de instellingen.
In december 2015 heeft de Erkenningscommissie Justitiële Interventies Brains4Use erkend op het niveau ‘goed onderbouwd’. Sinds deze erkenning zijn er veel praktijkervaringen met de interventie opgedaan, maar doorontwikkeling en evaluatie van de effectiviteit ontbreken. Het doel van dit voorgestelde project is om de interventie erkend te krijgen op een hoger niveau van effectiviteit.Uitvoerende partij
Pluryn (intellectueel eigenaar van Brains4Use) in samenwerking met Stichting 180 (beheerder van Brains4Use) en Forensische Orthopedagogiek van de Universiteit van Amsterdam.